Cinta Kami Selamanya

Daisypath Anniversary tickers

Our 1st Hero

Our 2nd hero

Our incoming 3rd baby

19 May 2011

Najis Dalam Islam

Pagi nie tiba2 aku terpikir pasal najis..haha..busuk kn..So sblm ape2..mari kita baca link nie : http://ms.wikipedia.org/wiki/Najis_dalam_Islam

Bukan ape..almaklum la kita yg ada anak kecik nie..kadang2 anak termuntah, terkencing then terkena baju yg sdg kita pakai..(Mikael mmg sllu muntah n kencing kn mama dia)..So kdg2 kite tlupa then terus solat dgn baju yg tkena muntah or kencing anak tue..

Bkenaan kencing anak, aku mmg faham..air kencing kanak-kanak lelaki berusia di bawah dua tahun yang tidak makan atau minum sesuatu yang lain selain susu ibunya dikategorikan NAJIS MUKHAFFAFAH..mcm Mikael, mmg bwh 2 tahun & myusu susu aku je TETAPI dia dh mula mkn solid food (nestum, bubur nasi dll)..so air kencing Mikael BUKAN dlm kategori NAJIS MUKHAFFAFAH lagi dh..TETAPI dalam kategori NAJIS MUTAWASSITAH..

Tapi mcm mane pulak dgn muntah??kdg2 Mikael or anak2 kecik nie muntah lps myusu..bkn byk pun..keluar ckit jer..so nk dikategorikan dlm najis ape yer??NAJIS MUKHAFFAFAH or NAJIS MUTAWASSITAH??

Sbb ape jd psoalan pd aku, almaklumla sejak ader anak kecik nie, jadual mbasuh baju nyer adalah seminggu sekali, jd kdg2 tue, bju yg sdg kita pakai adalah bju yg br je dipakai time tue..tup tup tup..kena pulak muntah anak..kn ke syg nk basuh bju tue sbb  br pakai..hahaha...(pemalas nyer la mama Mikael nie kn??) 

Akn tetapi, disbbkn ianya mjadi keraguan, adalah lebih baik kita tukar je baju yg lain sbb dikhuatiri muntah abk tu dikategorikan sbg NAJIS MUTAWASSITAH..ye x???tu kalo nk selamat la kn??hehe Renung2 kn & selamat beramal ;) ;)

No comments:

Post a Comment