Cinta Kami Selamanya

Daisypath Anniversary tickers

Our 1st Hero

Our 2nd hero

Our incoming 3rd baby

14 August 2012

SALAM AIDILFITRI 1433H

SALAM AIDILFITRI 1433H


Dikesempatan ini, Mama Mikael nak mohon ampun maaf andai ada salah silap pada semua rakan-rakan yang mengenali diri Mama selama ini..

Mohon halal kan segala yang terambil dan terpinjam..termakan dan terminum...

Pada rakan-rakan sekalian, berhati-hati semasa memandu pulang ke kampung..Moga kita dapat berjumpa lagi lepas raya nanti..okay??

Raya tahun nie Mama beraya belah kampung Papa Mikael kat Rembau, raya kedua baru balik kampung Mama kt Behrang, Perak..pada sesapa yang sudi, jemput la datang beraya kt Perak nanti yer...

Buat rakan-rakan Blogger sekalian,
Mama Mikael nak ucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Sekian...Wassalam

10 August 2012

Mama Mikael's 1st Nasi Tomato + Ayam Masak Merah

Nasi Tomato & Ayam Masak Merah
(versi Mama Mikael)
Assalamualaikum & salam Ramadhan....
 
Hehe entry Mama tu mngiurkan tak???huhu...
Sebenarnya Mama tiba2 rasa rajin plak Rabu baru nie a.k.a kelmarin la tue....
 
Dan kebetulan Mama memang xde kelas setiap ari Rabu...
So Mama decide nk wat Nasi Tomato utk berbuka...
 
Mama ni bukan pakar masak2 niee...semuanyer copy paste je dr internet...
So utk resepi Nasi Tomato yang Mama buat nie Mama amik dari:

So lawannyer Nasi Tomato mestilah Ayam Masak Merah & acar timun..
Tapi Mama & Papa Mikael x berapa mkn acar timun tu, so Mama pun x buat la...
Mama buat sayur campur jer....

Untuk resepi Ayam Masak Merah nie plak Mama amik dari:

Actually Mama dh biasa masak Ayam Masak Merah..
Cuma Nasi Tomato je 1st time...


Oleh kerana Mama mgunakan phone camera, so gmbr xde la berapa nk lawa...

Dan Mama pun bkn la professional photographer...cenggitu je la gmbr masakan Mama nie..hehe

So Mama2 sekalian pun leh la try yer...bg sesapa yg lum penah buat Nasi Tomato..sekian..Selamat Berbuka ;)

20 July 2012

SALAM RAMADAN AL-MUBARAK

Ahlan Wa Sahlan Ramadan Ya Kareem....

Selamat berpuasa buat semua umat Islam..
Alhamdulillah kita bertemu lagi bulan yang mulia ini...
Alhamdulillah umur kita masih panjang dan Allah memberi peluang pada kita untuk menyambut bulan Ramadan kali ini...
Semoga kita sama-sama memanfaatkan bulan yang penuh berkat lagi mulia ini ya semua Mama2, Ibu2, Ummi2, Emak2 dan Bonda2 sekalian...

Dikesempatan ini, Mama Mikael nk mohon ampun dan maaf dari ujung rambut sampai ujung kaki andai ader yg terkecik hati, tguris perasaan dengan Mama spjg mngenalli diri Mama...Sesungguhnya, Mama hanya insan kerdil yg tak pernah lari dr mbuat kesilapan dan kesalahan... Mama harap maafkan la yer...

So mari la kita bsama2 mengumpul segala kebaikan, manfaat dan pahala sepanjang bulan puasa ini....

SALAM RAMADAN AL-MUBARAK....Wassalam...

29 February 2012

Happy Tahun Lompat 29/02/2012

Gmbr ihsan dari http://sjiehan.com/tahun-lompat-februari-2012/


Hari ni 29 Feb 2012 adalah hari special..sbb tarikh nie hanya 4 tahun sekali je ader...

Sesetengah org mst suka tarikh nie sbb special..tp ader gk yg x suka kot..tmbh2 lagi kalo besday dia jatuh pd tarikh nie..sbb...kesian la org tue..celebrate besday 4 tahun sekali..tp jimat what...bila sesekali celebrate buat la grand2..kn???huhu...

Pd mommies2 yg mnunggu hari nk bsalin plak..mst ader yg kalo bleh jgn la bsalin tarikh tue..sbb kesian kt anak la nti smbut besday 4 tahun sekali kn?? tp pada Mama Mikael nie plak..i suka tau tarikh nie..sbb SPECIAL..huhu...x semua org SPECIAL dpt lahir tarikh nie..so bila smbut besday jer..wat la grand2 kn??huhu...



(sumber dari http://www.ramok.info/2008/01/tahun-lompat.html)
Apa itu tahun lompat?

Tahun lompat merupakan tahun di mana tambahan hari dimasukkan kedalam bulan Febuari. Maka dengan itu ia mengandungi 366 hari setahun. Manakala tahun-tahun biasa mengandungi 365 hari sahaja. Ia berlaku setiap 4 tahun.

Tarikh 29 februari berlaku sebanyak 15 kali pada isnin atau rabu, 14 kali pada hari jumaat atau sabtu dan 13 kali pada ahad, selasa dan khamis.

Tahun 2008 adalah tahun lompat atau leap year . Melihat kepada kalendar 2008, anda akan dapati hari lima (Jumaat) berulang sebanyak lima kali dalam bulan febuari. Hari bermula dengan hari Jumaat dan berakhir pada hari Jumaat juga. Keadaan yang sama ini berlaku pada 1980 dan akan berulang kembali pada 2036.

Diantara tahun 1904 dan 2096, tahun lompat yang berkongsi hari yang sama dalam seminggu untuk tarikh yang berulang hanya akan berlaku setiap 28 tahun.

Kepercayaan dan tradisi

Bagi mereka yang lahir pada bulan 29 februari, dan jika ia bulan tahun lompat maka mereka menyambutnya pada 28 februari. Sesetengahnya pula menyambutnya pada 1 Mac kerana mereka merasakan bukan lahir pada 28 februari. Dalam kes ini tarikh 29 februari tidak wujud.

Disesetengah negara, pada tahun lompat perempuan dibenarkan melamar lelaki. Tahun lompat juga dikenali "Bachelors' Day". Lelaki tersebut dikehendaki mambayar 'Sogit' seperti pembelian pakaian, cincin dan sebagainya sekiranya menolak lamaran tersebut. 



(sumber dr Abg. Google)
Tahun lompat merupakan tahun yang mengandungi lebih satu hari daripada tahun biasa bagi menyamakannya dengan tahun astronomi ataupun tahun yang bermusim. Peristiwa musim dan astronomi tidak mengulangkan diri pada bilangan hari yang sama. Oleh sebab itu, sekiranya terdapat suatu takwim yang mempunyai bilangan hari yang sama pada setiap tahun, hari ulang tahun akan berbeza daripada hari peristiwa yang ditandainya. Dengan penambahan satu hari, perbezaan di antaranya boleh dibetulkan.
Orang yang dilahirkan pada 29 Februari akan merayakan hari jadinya pada 28 Februari ataupun 1 Mac

03 February 2012

IPAD for kids Pre-Order

Salam semua...



Mama Mikael nk annouced kt cni..sape2 yg bkenan nk beli IPAD utk anak2, leh order kt Mama yer..

U all leh tgk ke blog Mama yg satu lagi Little Kids Collections
@ u all leh klik link nie IPAD For Kids Pre-Order

Sekian...

31 January 2012

Korang penah buat tak benda nie????

Assalamualaikum all mommies!!!

Mama Mikael dpt satu emel..so enjoy la baca yer...




Korang pernah buat salah satunya masa kecil:

      1. Buka kipas meja, cakap depan kipas nak dengar suara bertukar.

      2. Naik kereta, tengok bulan & ingat bulan ikut kita.

      3. Naik basikal,boleh lepas tangan dari 'handle', rasa hebat.

      4. Masa sekolah, ada orang bagi milo free, lepas ambil sekali,
      menyamar jadi orang lain, beratur ambil air lagi.

      5. Lukis burung guna huruf 'v'.

      6. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit.

      7. Masa kecil, fikir bentuk hati yang sebenar macam ni --> ♥

      8. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia
      mati.


Tambahan dr  Intan Halina

a) ada buku lagu (tulis lirik lagu fav)..hehe seronok bila dpt nyanyi sama2 bila lagu tu kuar kt radio..

b) ada buku biodata. paling penting tulis kawan karib, kawan biasa, makanan kegemaran bla3..skrg buku biodata nyer ntah ilang kemana???

c) kalau terpijak kasut skolah org, pastu kasut kita kena pijak balik
..kalo xnk kasi kotor..jln je atas angin...

      Betul tak? Betul tak? hehe...seronok kn??mesti korang pun senyum2 simpul baca then angkat2 kening sbb nk ingat zaman kecik2...

27 January 2012

Kitorang sama x??

Salam semua...

Cuba tgk gmbr kt bwh nie..agak2 u all leh teka gmbr sape??hehe








Gmbr lama tu agak2 umur Mama setahun kot??tiba2 sepupu Mama upload gmbr tu dlm FB Mama..hehe..

05 January 2012

Happy New Year & Pemenang-pemenang Give Away!!


Happy New Year all mommies!!! Maaf byk2 sbb lmbt wish new year tp masih bkesempatan lagi utk wish kn??Semoga tahun 2012 ini mbawa lebih kebahagiaan dan keredhaan Ilahi dlm kehidupan kita sepanjang tahun...Ammiiinnn....



Ok la..sempena tahun baru nie..Mama Mikael nk umum kn pemenang2 utk MamaMikael 2nd Anniversary Give Away ...so pemenang2 nye adalah :-
.
.
.
http://kasihibuhaiqal.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html
.
.
.
http://ibuafiqahhuzaifah.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-giveaway.html 
.
.
.
http://deyna83.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html 
.
.
.
.
http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html 
.
.
.
http://hayatun-fadzila.blogspot.com/2011/12/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html


Dan 2 THE LUCKIEST yg akan menang baju dr Little Kids Collections adalah :-
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html
.
.
.
http://ibuafiqahhuzaifah.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-giveaway.html

So kpd para pemenang, leh bg details thru my email tau...JGN bg kt comment box..Mama Mikael tidak btanggungjawab seandainya ade mereka2 yg mcopy details anda utk tujuan sesuatu..

Pd yg LUCKIEST, leh bg details umur anak dan jantina ank yer..TQ semua...