Cinta Kami Selamanya

Daisypath Anniversary tickers

29 February 2012

Happy Tahun Lompat 29/02/2012

Gmbr ihsan dari http://sjiehan.com/tahun-lompat-februari-2012/


Hari ni 29 Feb 2012 adalah hari special..sbb tarikh nie hanya 4 tahun sekali je ader...

Sesetengah org mst suka tarikh nie sbb special..tp ader gk yg x suka kot..tmbh2 lagi kalo besday dia jatuh pd tarikh nie..sbb...kesian la org tue..celebrate besday 4 tahun sekali..tp jimat what...bila sesekali celebrate buat la grand2..kn???huhu...

Pd mommies2 yg mnunggu hari nk bsalin plak..mst ader yg kalo bleh jgn la bsalin tarikh tue..sbb kesian kt anak la nti smbut besday 4 tahun sekali kn?? tp pada Mama Mikael nie plak..i suka tau tarikh nie..sbb SPECIAL..huhu...x semua org SPECIAL dpt lahir tarikh nie..so bila smbut besday jer..wat la grand2 kn??huhu...(sumber dari http://www.ramok.info/2008/01/tahun-lompat.html)
Apa itu tahun lompat?

Tahun lompat merupakan tahun di mana tambahan hari dimasukkan kedalam bulan Febuari. Maka dengan itu ia mengandungi 366 hari setahun. Manakala tahun-tahun biasa mengandungi 365 hari sahaja. Ia berlaku setiap 4 tahun.

Tarikh 29 februari berlaku sebanyak 15 kali pada isnin atau rabu, 14 kali pada hari jumaat atau sabtu dan 13 kali pada ahad, selasa dan khamis.

Tahun 2008 adalah tahun lompat atau leap year . Melihat kepada kalendar 2008, anda akan dapati hari lima (Jumaat) berulang sebanyak lima kali dalam bulan febuari. Hari bermula dengan hari Jumaat dan berakhir pada hari Jumaat juga. Keadaan yang sama ini berlaku pada 1980 dan akan berulang kembali pada 2036.

Diantara tahun 1904 dan 2096, tahun lompat yang berkongsi hari yang sama dalam seminggu untuk tarikh yang berulang hanya akan berlaku setiap 28 tahun.

Kepercayaan dan tradisi

Bagi mereka yang lahir pada bulan 29 februari, dan jika ia bulan tahun lompat maka mereka menyambutnya pada 28 februari. Sesetengahnya pula menyambutnya pada 1 Mac kerana mereka merasakan bukan lahir pada 28 februari. Dalam kes ini tarikh 29 februari tidak wujud.

Disesetengah negara, pada tahun lompat perempuan dibenarkan melamar lelaki. Tahun lompat juga dikenali "Bachelors' Day". Lelaki tersebut dikehendaki mambayar 'Sogit' seperti pembelian pakaian, cincin dan sebagainya sekiranya menolak lamaran tersebut. (sumber dr Abg. Google)
Tahun lompat merupakan tahun yang mengandungi lebih satu hari daripada tahun biasa bagi menyamakannya dengan tahun astronomi ataupun tahun yang bermusim. Peristiwa musim dan astronomi tidak mengulangkan diri pada bilangan hari yang sama. Oleh sebab itu, sekiranya terdapat suatu takwim yang mempunyai bilangan hari yang sama pada setiap tahun, hari ulang tahun akan berbeza daripada hari peristiwa yang ditandainya. Dengan penambahan satu hari, perbezaan di antaranya boleh dibetulkan.
Orang yang dilahirkan pada 29 Februari akan merayakan hari jadinya pada 28 Februari ataupun 1 Mac

No comments:

Post a Comment