Cinta Kami Selamanya

Daisypath Anniversary tickers

Our 1st Hero

Our 2nd hero

Our incoming 3rd baby

23 July 2013

RINDU..SERINDU..RINDUNYA

Assalamualaikum WBT

Terlalu lama rasanye Mama x hapdet ini blog...byk sungguh sawang n lelabah yg sudah btenggek dlm blog nie..syoh..syoh..main jauh2 la...Tuan Rumah dh melaporkan diri..

Huhu..Mama tlalu bz....bizi la sgt kn... Sebenarnya byk nk story morry dlm blog nie..tp x bkesempatan utk menulis..acececeh... Jadi segala pkembangan si bujang Mama a.k.a Awwal Mikael x dpt nk share...sedangkan dlm masa setahun Mama myepi nie...kitorg dh byk bjalan sana sini...Pulau Pinang, Lost World of Tambun, Melaka, Kuala Terengganu dan byk lagi story morry yg x diceritakan...Dan juga pemergian insan tsayang dalam keluarga Mama & juga Papa pada April 2013 yg lepas...

Tak pe la..yg dh lepas tu biarla berlalu..cewaahhh..ayat aku x ingat punyer.. yg ada dpn mata nie kite teruskan dan hadapi dgn sabar & nikmati sepuas2nya..haha..Mama akn cuba update mane2 yg the latest punyer story...yg lain2 yg tleps tu kalo ade masa Mama akan upload la gmbr ke ape ke..biar la gmbr yg mcerita kan segalanya...DALAM SETIAP GAMBAR ADA LAGU...(ala2 iklan Yuna..) hehe

Eh...tak lupa juga...SELAMAT BERPUASA YE SEMUA..sorry la..lmbt plak nk wish...pose pun dh setengah bulan..dh nk raya dh pun..br nk wish puasa yer...sian nye laa...ok bubbye..

Wassalam


14 August 2012

SALAM AIDILFITRI 1433H

SALAM AIDILFITRI 1433H


Dikesempatan ini, Mama Mikael nak mohon ampun maaf andai ada salah silap pada semua rakan-rakan yang mengenali diri Mama selama ini..

Mohon halal kan segala yang terambil dan terpinjam..termakan dan terminum...

Pada rakan-rakan sekalian, berhati-hati semasa memandu pulang ke kampung..Moga kita dapat berjumpa lagi lepas raya nanti..okay??

Raya tahun nie Mama beraya belah kampung Papa Mikael kat Rembau, raya kedua baru balik kampung Mama kt Behrang, Perak..pada sesapa yang sudi, jemput la datang beraya kt Perak nanti yer...

Buat rakan-rakan Blogger sekalian,
Mama Mikael nak ucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Sekian...Wassalam

10 August 2012

Mama Mikael's 1st Nasi Tomato + Ayam Masak Merah

Nasi Tomato & Ayam Masak Merah
(versi Mama Mikael)
Assalamualaikum & salam Ramadhan....
 
Hehe entry Mama tu mngiurkan tak???huhu...
Sebenarnya Mama tiba2 rasa rajin plak Rabu baru nie a.k.a kelmarin la tue....
 
Dan kebetulan Mama memang xde kelas setiap ari Rabu...
So Mama decide nk wat Nasi Tomato utk berbuka...
 
Mama ni bukan pakar masak2 niee...semuanyer copy paste je dr internet...
So utk resepi Nasi Tomato yang Mama buat nie Mama amik dari:

So lawannyer Nasi Tomato mestilah Ayam Masak Merah & acar timun..
Tapi Mama & Papa Mikael x berapa mkn acar timun tu, so Mama pun x buat la...
Mama buat sayur campur jer....

Untuk resepi Ayam Masak Merah nie plak Mama amik dari:

Actually Mama dh biasa masak Ayam Masak Merah..
Cuma Nasi Tomato je 1st time...


Oleh kerana Mama mgunakan phone camera, so gmbr xde la berapa nk lawa...

Dan Mama pun bkn la professional photographer...cenggitu je la gmbr masakan Mama nie..hehe

So Mama2 sekalian pun leh la try yer...bg sesapa yg lum penah buat Nasi Tomato..sekian..Selamat Berbuka ;)

20 July 2012

SALAM RAMADAN AL-MUBARAK

Ahlan Wa Sahlan Ramadan Ya Kareem....

Selamat berpuasa buat semua umat Islam..
Alhamdulillah kita bertemu lagi bulan yang mulia ini...
Alhamdulillah umur kita masih panjang dan Allah memberi peluang pada kita untuk menyambut bulan Ramadan kali ini...
Semoga kita sama-sama memanfaatkan bulan yang penuh berkat lagi mulia ini ya semua Mama2, Ibu2, Ummi2, Emak2 dan Bonda2 sekalian...

Dikesempatan ini, Mama Mikael nk mohon ampun dan maaf dari ujung rambut sampai ujung kaki andai ader yg terkecik hati, tguris perasaan dengan Mama spjg mngenalli diri Mama...Sesungguhnya, Mama hanya insan kerdil yg tak pernah lari dr mbuat kesilapan dan kesalahan... Mama harap maafkan la yer...

So mari la kita bsama2 mengumpul segala kebaikan, manfaat dan pahala sepanjang bulan puasa ini....

SALAM RAMADAN AL-MUBARAK....Wassalam...

29 February 2012

Happy Tahun Lompat 29/02/2012

Gmbr ihsan dari http://sjiehan.com/tahun-lompat-februari-2012/


Hari ni 29 Feb 2012 adalah hari special..sbb tarikh nie hanya 4 tahun sekali je ader...

Sesetengah org mst suka tarikh nie sbb special..tp ader gk yg x suka kot..tmbh2 lagi kalo besday dia jatuh pd tarikh nie..sbb...kesian la org tue..celebrate besday 4 tahun sekali..tp jimat what...bila sesekali celebrate buat la grand2..kn???huhu...

Pd mommies2 yg mnunggu hari nk bsalin plak..mst ader yg kalo bleh jgn la bsalin tarikh tue..sbb kesian kt anak la nti smbut besday 4 tahun sekali kn?? tp pada Mama Mikael nie plak..i suka tau tarikh nie..sbb SPECIAL..huhu...x semua org SPECIAL dpt lahir tarikh nie..so bila smbut besday jer..wat la grand2 kn??huhu...



(sumber dari http://www.ramok.info/2008/01/tahun-lompat.html)
Apa itu tahun lompat?

Tahun lompat merupakan tahun di mana tambahan hari dimasukkan kedalam bulan Febuari. Maka dengan itu ia mengandungi 366 hari setahun. Manakala tahun-tahun biasa mengandungi 365 hari sahaja. Ia berlaku setiap 4 tahun.

Tarikh 29 februari berlaku sebanyak 15 kali pada isnin atau rabu, 14 kali pada hari jumaat atau sabtu dan 13 kali pada ahad, selasa dan khamis.

Tahun 2008 adalah tahun lompat atau leap year . Melihat kepada kalendar 2008, anda akan dapati hari lima (Jumaat) berulang sebanyak lima kali dalam bulan febuari. Hari bermula dengan hari Jumaat dan berakhir pada hari Jumaat juga. Keadaan yang sama ini berlaku pada 1980 dan akan berulang kembali pada 2036.

Diantara tahun 1904 dan 2096, tahun lompat yang berkongsi hari yang sama dalam seminggu untuk tarikh yang berulang hanya akan berlaku setiap 28 tahun.

Kepercayaan dan tradisi

Bagi mereka yang lahir pada bulan 29 februari, dan jika ia bulan tahun lompat maka mereka menyambutnya pada 28 februari. Sesetengahnya pula menyambutnya pada 1 Mac kerana mereka merasakan bukan lahir pada 28 februari. Dalam kes ini tarikh 29 februari tidak wujud.

Disesetengah negara, pada tahun lompat perempuan dibenarkan melamar lelaki. Tahun lompat juga dikenali "Bachelors' Day". Lelaki tersebut dikehendaki mambayar 'Sogit' seperti pembelian pakaian, cincin dan sebagainya sekiranya menolak lamaran tersebut. 



(sumber dr Abg. Google)
Tahun lompat merupakan tahun yang mengandungi lebih satu hari daripada tahun biasa bagi menyamakannya dengan tahun astronomi ataupun tahun yang bermusim. Peristiwa musim dan astronomi tidak mengulangkan diri pada bilangan hari yang sama. Oleh sebab itu, sekiranya terdapat suatu takwim yang mempunyai bilangan hari yang sama pada setiap tahun, hari ulang tahun akan berbeza daripada hari peristiwa yang ditandainya. Dengan penambahan satu hari, perbezaan di antaranya boleh dibetulkan.
Orang yang dilahirkan pada 29 Februari akan merayakan hari jadinya pada 28 Februari ataupun 1 Mac

03 February 2012

IPAD for kids Pre-Order

Salam semua...



Mama Mikael nk annouced kt cni..sape2 yg bkenan nk beli IPAD utk anak2, leh order kt Mama yer..

U all leh tgk ke blog Mama yg satu lagi Little Kids Collections
@ u all leh klik link nie IPAD For Kids Pre-Order

Sekian...

31 January 2012

Korang penah buat tak benda nie????

Assalamualaikum all mommies!!!

Mama Mikael dpt satu emel..so enjoy la baca yer...




Korang pernah buat salah satunya masa kecil:

      1. Buka kipas meja, cakap depan kipas nak dengar suara bertukar.

      2. Naik kereta, tengok bulan & ingat bulan ikut kita.

      3. Naik basikal,boleh lepas tangan dari 'handle', rasa hebat.

      4. Masa sekolah, ada orang bagi milo free, lepas ambil sekali,
      menyamar jadi orang lain, beratur ambil air lagi.

      5. Lukis burung guna huruf 'v'.

      6. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit.

      7. Masa kecil, fikir bentuk hati yang sebenar macam ni --> ♥

      8. Tutup peti ais dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia
      mati.


Tambahan dr  Intan Halina

a) ada buku lagu (tulis lirik lagu fav)..hehe seronok bila dpt nyanyi sama2 bila lagu tu kuar kt radio..

b) ada buku biodata. paling penting tulis kawan karib, kawan biasa, makanan kegemaran bla3..skrg buku biodata nyer ntah ilang kemana???

c) kalau terpijak kasut skolah org, pastu kasut kita kena pijak balik
..kalo xnk kasi kotor..jln je atas angin...

      Betul tak? Betul tak? hehe...seronok kn??mesti korang pun senyum2 simpul baca then angkat2 kening sbb nk ingat zaman kecik2...

27 January 2012

Kitorang sama x??

Salam semua...

Cuba tgk gmbr kt bwh nie..agak2 u all leh teka gmbr sape??hehe








Gmbr lama tu agak2 umur Mama setahun kot??tiba2 sepupu Mama upload gmbr tu dlm FB Mama..hehe..

05 January 2012

Happy New Year & Pemenang-pemenang Give Away!!


Happy New Year all mommies!!! Maaf byk2 sbb lmbt wish new year tp masih bkesempatan lagi utk wish kn??Semoga tahun 2012 ini mbawa lebih kebahagiaan dan keredhaan Ilahi dlm kehidupan kita sepanjang tahun...Ammiiinnn....



Ok la..sempena tahun baru nie..Mama Mikael nk umum kn pemenang2 utk MamaMikael 2nd Anniversary Give Away ...so pemenang2 nye adalah :-
.
.
.
http://kasihibuhaiqal.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html
.
.
.
http://ibuafiqahhuzaifah.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-giveaway.html 
.
.
.
http://deyna83.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html 
.
.
.
.
http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html 
.
.
.
http://hayatun-fadzila.blogspot.com/2011/12/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html


Dan 2 THE LUCKIEST yg akan menang baju dr Little Kids Collections adalah :-
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-give-away.html
.
.
.
http://ibuafiqahhuzaifah.blogspot.com/2011/11/mamamikael-2nd-anniversary-giveaway.html

So kpd para pemenang, leh bg details thru my email tau...JGN bg kt comment box..Mama Mikael tidak btanggungjawab seandainya ade mereka2 yg mcopy details anda utk tujuan sesuatu..

Pd yg LUCKIEST, leh bg details umur anak dan jantina ank yer..TQ semua...

16 December 2011

Hadiah Give Away!!!

Hi Mama2 sekalian...

Last month MamaMikael ader wat give away sempena 2nd anniversary Mama & Papa Mikael..utk info lanjut klik MamaMikael 2nd Anniversary Give Away



Tapi disebabkan Mama agak bz spjg bln Dec nie..Mama pun extend la due date nyer hingga 31/12/2011 (amik berkat akhir tahun)..& disebabkan kebizian Mama gk, hadiah nyer Mama tukar sbb pegi Terengganu itu hari Mama x sempat nk cari hadiah...Kebetulan Mama nk restock brg2 AVON, so Mama decide nk bg produk AVON sbg hadiah nyer..boleh kn?? So antara produk2 AVON nye spt kt bwh nie...



So ader lebey kurang 2 mggu je lagi..so bg Mama2 yg lum join, sempat lagi nk join nie..pd mereka2 yg dh join...terima kasih bebanyak yer..

p/s: Pemenang2 yg menang hadiah AVON tu nti, MamaMikael akn pilih plak 2 THE LUCKIEST utk menang baju2 dr koleksi Little Kids Collections
 
Sekian..Have A Nice Day..


12 December 2011

MamaMikael 2nd Anniversary GiveAway

MamaMikael 2nd Anniversary Give Away


Hi all my frens.. Mama Mikael nk bg hadiah free nie..sempena Anniversary Mama Mikael & Papa Mikael yg ke 2  pd 12/12/2011 akan datang.. so pd mereka2 yg sudi, leh la join..

Apa hadiah nyer??Nti Mama cari kt Terengganu yer..sekembali nyer Mikael sekeluarga dari Cuti-cuti ke Terengganu akhir bulan Nov nti, leh la tau ape hadiah nyer..Berapa org pemenang?? pun nti balik dr Terengganu, Mama akn bgtau...(telah diedit semula pd 16/12/2011..klik Hadiah Give Away!! utk maklumat terbaru....)

So sempena anniversary yg ke 2 nie, Mama akn pilih 2 org peserta yg BERTUAH yg akn dpt hadiah dr Little Kids Collections

So peraturan2 nya seperti berikut:-



  • Buat satu entry bertajuk "MamaMikael 2nd Anniversary Give Away" lain tajuk tidak diterima, harap maklum!
  • WAJIB letakkan banner di atas pada entry tersebut..
  • WAJIB menjadi follower AkU MaMa MiKaeL & SUNAT follow Little Kids Collections
  • Di bawah banner tersebut HENDAKLAH buat satu ucapan khas untuk 2nd Anniversary Mama Mikael nie..(senang je kn???)
  • Link kan semula entry contest anda ke entry ini ;)
  • Tinggalkan link entry anda dekat comment box yer untuk MamaMikael follow up...
  • Contest start dari 14/11/2011 sehingga 12/12/2011 SAHAJA 31/12/2011!!
  • Selamat menjoinkan diri yer.. Wassalam..

16 November 2011

Eh 16 Nov la ari nie...

Ada ape dgn 16 Nov???


Hehe..sbnr nyer..16 Nov nie adalah hari ptunangan Mama & Papa Mikael 3 tahun dulu...16/11/2008..cerite dh basi la kan..mula2 plan nk btunang pd 08/11/2008..nmpk lawa gk date tue kn??tp nk wat cmner..family bising sbb tarikh tu lum cuti sekolah lagi..dorg semua suh buat time cuti sekolah..so tu psl wat 16/11/2008..nk tggu gk cuti sekolah..btunang je pun kn??lum kawin lagi tue..ish ish ish...
 
Ape-ape pun Mama still ingat tau tarikh pertunangan..My husband, Papa Mikael??agak2 dia ingat x tarikh pertunangan kitorg nie yer???(em..em..ekspresi muka Mama dgn mata tjungkit sebelah..hehe)..




So, u all mcm mane pulak??masih ingat x tarikh ptunangan u all??hehe..sape2 leh jwb??


15 November 2011

Giveaway 2nd Anniversary By MamaRayyan


KALO NAK JOIN..KLIK SINI

TARIKH TUTUP : 30 NOV 2011


"Selamat menyambut ulang tahun yang kedua..semoga ikatan kekal bahagia hingga ke akhir hayat..tempuhi alam rumah tangga dengan penuh kesabaran dan saling bertolak ansur"

Mama Mikael nk TAG kwn2 kt bwh nie

p/s: sesekali buka blog..Mama join contest..susah nyer la nk m'update blog sendiri..byk bz la..tolong2..
hehe..ader rezeki leh menang giveaway nie...



21 October 2011

Mikael's 1st Birthday Party

Mikael's 1st Birthday Party












p/s : upload gmbr je la dulu...nti br cerita lebey2 yer..one of the reason kenapa Mama lama x hapdet blog..sbb bz prepare party my son nie..

18 October 2011

Ape nak jadi dgn dunia skrg???

Berita penoh emosi di hari ini...

Mayat baby yg kena kelar oleh remaja 16 tahun di asrama Betong..

Semalam berita TV3 buat aku luluh hati..kenapa?? Ape jenis manusia la dorang nie kn??baby yg kiut miut tue dorg boleh bunuh??tkde ke perasaan kasih, sayang or perikemanusiaan dlm diri dorg??smpi kn tgamak mkelar baby yg comel itu?? ko dh pndai buat anak, then tmbah plak lagi dosa dgn bunuh anak tue??eeii kalao la aku dpt BETINA yg umur 16 tahun..yg tak ader hati perut..aku rodok plak perut dia..biar dia rasa plak..(Mama mmg tgh marah nie...marah & sakit hati...)

Sorry sbb Mama ter"EMOSI lebey pg2 nie..nie semua gara2 berita nie la..utk tau lebih lanjut klik link2 bwh nie yer..


Nmpk x lelaki baju putih tue??pdhal dia lalu sblh budak pompuan yg kena langgar tue..impossible la kalo that guy tk nmpk the little girl yg tgh struggle kesakitan??
Lagi berita yg buat aku sedey...psl budak pompuan 2 thn yg kena langgar dgn 2 van then dibiarkan ditepi jln lebey kurang 7 minit..sedangkan ader dlm 18 org lalul alang jln tue, buat2 tak tau je ngn budak pompuan yg kena langgar tue..adoi la..cuba la kalau budak tue adalah anak kita??mcm mane perasaan kita??

Mama siap tgk video tue..mmg tk tcakap la kesian nyer budak tue..ptut nyer 18 org yg tk bhati perut tue patut dihukum jugak..n mak bapak budak tue pun kena hukum gk..yg ko bleh plak biarkan anak ko yg br 2 TAHUN bjalan2 seniri2??ko x sedar ke anak ko xde dekat2 ko?? ape punyer mak bapak la dorg tue?? Astaghfirullahalazim..mintak jauh la segala perkara2 mcm nie blaku dr hidup kita...

Kalo u all nk tau pasal nie..klik berita2 bwh nie gk...utk video u all leh cari kt youtube..Mama x smpi hati nk load dlm nie..sedey ya amat...

30 September 2011

Kelahiran Awwal Mikael - Part 2

Kelahiran Awwal Mikael - Part 2

Ok..bsambung dari part 1 sblm nie..

So dlm kul 6 lebey tue..Subuh My Hubby call asking that i'm ok or not..cm biasa la still not ok..still sakit2..x tdo spjg mlm..n aku nangis2 gk la bila masa My Hubby call time nie..hehe manja2 gitu..then My Hubby naik wad..so dia temankan..tp luar wad je la..coz lum masa melawat lagi..

Kul 8 pg lps breakfast, Dr Hamidah dtg, check aku nyer bukaan..guess what???sakit spjg mlm...tp bukaan br 2cm..Ya Allah..lmbt lagi la nk smpi 10cm..Dr Hamidah still suh aku bjalan2 gk bg cepat buka..dh puas aku bjalan keliling wad..kalo kira2 kn agak nyer dh smpi ke Kedah kot aku bjalan...haha...dh lps Dr Hamidah check tue..Hubby pun blk umah jap..nk mandi n breakfast bagai..so tggl la aku kt wad tue gk..sakit2 mmg sakit time tue..aku kesian ngn mak2 lain yg ader kt dlm bilik tue..mst dorg dgr kn tiap kali aku mgerang kesakitan..dh puas gk la aku tutup mulut bila time sakit contraction tue dtg..so time nie aku kena CTG scan lagi..masuk air lagi..mmg gitu erk prosedur nyer..lenguh la baring ajer..tp nk wat cmner kn..ikut kn ajer la...

Dalam kul 12 tghari, dh tiba time melawat, tp dh kul 12.15 Hubby x dtg2 lagi..aku call dia suh dtg cepat..dia sms bgtau dh ader kt bwh tgh cari parking..hehe..kesian kena pushed2 ngn aku..ye la..time sakit2 mcm nie, kalo boleh aku nk dia ader ngn aku..mgedik nyer la aku kn??? so tghari nie sekali lagi Dr Hamidah dtg..check2 bukaan still 2cm ok..2cm sahaja..rs mcm nk marah doc pun ader..check2 asyik 2cm jer..Dr Hamidah suh aku mkn tghari dulu..lps mkn tghari dlm kul 1.30 dia dtg lagi check n mgkin terus g labour room...adoiyai..seram sejuk plak dgr perkataan labour room..

So dh mkn tghari dlm kul 1.30 tu, btul2 dia dtg..tnyer aku dh mkn ke lum semua..so dia pggil masuk dlm satu bilik dkt ngn wad aku tue la..dia masuk kn satu ubat dlm "tut" aku suh aku buang air besar..x smpi seminit, aku terus rs nk mbuang..siot tul..x sempat aku nk g ke katil aku..pastu dia pggil lagi..then check bukaan then kalo x silap aku, Dr Hamidah pecah kn air ketuban kot..terus rs basah, then darah meleleh keluar..so Dr Hamidah terus suh g labour room cepat2 takut baby lemas..or x pun mgkin aku kena operate.."OPERATE"??dengar perkataan OPERATE lagi la aku seram sejuk..so smbil darah meleleh tue aku menapak g katil aku utk amik brg2 semua utk g labour room..(time tue Hubby tgh tggu aku kt katil..) dia nmpk darah aku leleh tue, dia plak suspen.."ayg byk nyer darah meleleh"..itu kata2 yg aku ingat n muka dia yg nmpk pucat n kelam kabut..hehe..(kalo la time tue aku ader kamera, mau nyer aku snap muka dia yg tgh kelam kabut itu...haha) time tue la nurse dtg sorong wheelchair n tnyer mane baju baby nk bw turun labour room, then my hubby dgn kelam kabut nyer bg baju tue..tp mmg muka hubby aku agak gelabah time nie..ye la..mcm mane aku bdebar2..dia pun mst bdebar2 gk kn...so pegi la aku ngn Hubby aku turun ke labour room...

Dlm kul 2.15 ptg, aku di labour room..Dr Hamidah check bukaan aku dh 4cm..tp msih belum boleh deliver lagi yer.so dia tggl kn la aku ngn hubby aku di situ melayan sakit..spjg kt labour room, nurse2 n doktor2 muda je la yg melayan aku..sesekali dorg dtg check bukaan..n sesekali aku mnahan sakit contraction yg makin kerap..time nie la aku request kt Dr Hamidah nk sedut gas..sblm2 tue ader gk tnyer suntikan Epidural..doc ader tnyer nk amik ke epidural??tp bila pikir2 balik, aku seniri nk rs sakit bsalin tue mcm mane, so aku request sedut gas aje la..sbb kalo amik epidural, kita tkkn rs sakit bsalin tue..tau2 jer baby dh keluar..biar rs n tau sakit bsalin tu mcm mane kn??

Aku x ingat dlm jam bape, sorg doktor muda nie check bukaan aku, dia kata dh 8cm..tp still kena tggu Dr Hamidah gk..nk tggu Dr Hamidah nie lama ckit..sbb dia kesana kemari g klinik plak..bila Dr Hamidah dtg, dia kata lum 8cm lagi, br 7cm..so dia pun bsantia2 je la..tp time tue aku mmg dh rs sakit2 kt bwh..rs mcm nk meneran time2 tue gk..tp doktor kata jgn teran lagi..Dr Hamidah siap nk pusing blk g klinik..puas gk aku tahan, tp aku rs mcm ader menda nk keluar..aku time tue tk ingat ape dh..aku jerit suh doktor cepat2 ckit..sbb aku rs mmg dh sakit mcm ader menda nk keluar dh kt bwh time tue..so dgn kelam kabut nyer Dr Hamidah pun bsiap2 la nk sambut baby aku..time tue aku plak mmg dh penat, spjg mlm sakit n x tdo lgsung..so tak ade tenaga sgt nk meneran..puas gk la sbnr nyer aku teran..tp still x ckup nafas utk kepala baby keluar..so bila heartbeat baby makin menurun, aku sempat dgr Dr Hamidah request vaccum..

So jam 3.58ptg, lahir la Muhammad Awwal Mikael ke dunia..dgn bantuan vaccum..aku sempat pegang sekejap baby sblm dorg amik utk dibersih kn..then aku dengar suara baby menangis..kuat..hehe..Dr Hamidah ckp "amboi kuat nyer suara baby yg byk tdo dlm perut ibu nyer nie.."

Tak lama lps aku selamat bsalin tue, My Hubby diminta keluar sbb Dr Hamidah nk jahit luka plak..aku sempat tgk muka hubby, muka seseorang yg rs tharu dpt anak kot..(aku pun x tau mcm mane nk describe kn muka hubby aku time nie) yg pasti nyer dia mcm puas n gembira dpt anak..so aku plak time nie mcm LALOK, smbil2 Dr Hamidah mjahit luka aku, aku rs mcm diawang-awangan..sbb kesan gas yg aku sedut kot..smbil Dr Hamidah jahit nie pun aku still sedut gk gas tue, sbb takut sakit kena jahit..mmg bkesan la kot gas tue, sbb aku x rs plak sakit time jahit tue..mgkin sbb doc bius sekali kot..ader la dlm 1 jam kot doc jahit..lps dh siap jahit, Dr Hamidah kembali ke klinik plak, melayan pesakit yg lain kt sana..so tggl la aku ngn ditemani Hubby..


Aku naik wad dlm kul 10mlm yer..Dr Hamidah siap jahit luka aku dlm kul 5 lebey..so spjg kt labour room menunggu utk blk wad tue, aku just borak2 je la ngn hubby..tp mmg aku still mcm lalok2 gk la..kesan gas tue kuat btul..dadah kot yer??borak2 ngn hubby pun mcm mamai2 jer..nurse bg aku minum air coklat..bg ilang dahaga..dlm kul 7 dorg antar plak mkn mlm..tp aku xde selera sgt nk mkn..so bg hubby bw blk mkn kt umah nti..kesian hubby, tghari tue x sempat mkn, terus plak aku nk bsalin..lapar giler la dia kn..tkpe..nk dpt baby punyer pasal..kena la bkorban..time nie pun baby ader sekali lps dorg bersih kn tadi..my Hubby pun dh Azan & Qamat kan baby..sementara tggu Dr Hamidah dtg semula, aku try breastfeeding my baby..dlm kul 10mlm br aku n baby dihantar blk wad..

So dh smpi wad, adoila, rs syok sgt dpt baring atas katil tue..Hubby dpt temankn kejap jer..sbb dia xleh lama2 dlm wad..so dia pun blk umah la lps tue..sbb semua pun dh selesai kn..tggl la aku n baby time nie..dh tkleh plak nk tdo..sbb baby menangis spjg mlm..aku x tau ape yg dia nk..ye la..1st time dpt baby..mane la aku tau ragam dia..aku bg BF..dia senyap la sekejap..udah nyer..aku pggil nurse..sbb aku xtau nk buat ape..last2 nurse dtg..rupe2 nyer baby berak..haha..so nurse tue la yg bersih kn berak baby..huhuhu..dh tukar lampin..pun still gk nangis2 ckit..sbb nyer dia nk bpangku saje..so mcm mane nyer aku nk tdo..erm sudah nyer aku try tdo gk la..tdo2 ayam gitu smbil pangku si Mikael nie..

Smpi la ke pg aku ngn Mikael..Nurse kejut kn sbb nk mandikan baby..time nurse amik baby utk dimandikan nie la aku amik peluang utk tdo sekejap..rs mcm lena sgt aku tdo..sekejap pun jadi la..x lama lps tue My Hubby dtg..Tghari nyer plak, My Mom n K Mala dtg melawat..then kwn2 opis Hubby pun dtg reramai time nie..so sblm boleh discaj, kena tggu baby kencing dulu, tggu punyer tggu, baby tk kencing2 dr smlm..tp check semula rekod lahir smlm, sorg nurse tue bgtau, baby ader kencing time lahir tue..so br la leh discaj..cuba la nurse tue bgtau awal2..xde la lama aku tggu kt wad tue..so dlm kul 3 ptg, dh selesai semua bayaran, ubat2an..aku & Mikael pun leh la balik rumah...

So bermula la hidup aku n hubby sebagai Mama & Papa sehingga ke hari ini...Maaf yer kwn2..entry yg pjg bjela ini adalah FLASHBACK STORY yer!!!



Disebabkan aku amik FPP Scheme (Full Paying Patients) Scheme.. so doktor yg monitor aku adalah Dr Hamidah..baik doc nie..during check up sebelum nie pun ngn dia..tp berbayar la kn..dh amik FPP Scheme..nape aku amik scheme nie??sbb aku nie ader prob tulang blkg..so aku prefer nk amik pakar..coz mula2 dikhuatiri aku akn bsalin caeseran disbbkn tulang blkg aku yg prob tue...tp alhamdulillah la..semua nyer selamat..dgn bsalin normal..

Kalau nk tau lebih lanjut pasal scheme FPP nie..sila klik Full Paying Patient Scheme Hospital Putrajaya

27 September 2011

Kelahiran Awwal Mikael - Part 1

Kelahiran Awwal Mikael - Part 1

Pada tarikh ini, setahun yang lalu..slps b'sarapan pagi bsama Kak Fieza & Ija Yusuf di tingkat 3 (lebey kurang jam 9 pg), spt biasa aku akn ke toilet utk melepaskan hajat..hahaha...tup..tup..tup..setompok darah kelihatan..ops..sudah tiba ke masa nya??pdhal br 38 mggu..ikut kn due 09/10/2010 tetapi ari ni masih lagi 27/09/2010.. 

(OOPPSS, ANDA2 SEKALIAN JGN KONPIUS YER..ENTRY INI ADALAH FLASHBACK STORY!!!)

So aku pun bgtau kak fieza okey..yg pasti nyer kak fieza nie plak yg gelabah lebey..terus dia ngn ija antar aku g Hosp. Putrajaya..wlupun aku agk berat ati mk pegi sbb aku x rs sakit ape pun lagi..tp sbb 1st baby, aku ikut kn aje la..sbb xde pengalaman kn..ondeway g hosp tu aku sempat la inform my hubby..that time my hubby br nk g breakfast..

Bila dh smpi hospital..aku g register bgtau dh keluar tompok darah..Pd anda2 sekalian yg bgelar ibu..paham2 aje la yer..bmula lah episod selok myelok bukaan rahim dan sebagainyer..aku pun x tau la bape ramai JM & doktor yg check bukaan..yg pastinyer dlm jam 11 pg tu masih 1cm jer..dan aku pun x rs sakit ape2pun..sakit bila dorg check bukaan tu je la..sementara aku kt dlm bilik tue, kak fieza n ija still tggu kt luar sbb Hubby aku x smpi2 lagi dr opis dia..maklum la opis hubby plak kt Jln Ampang sana tue..


No katil 26 wad 2B Dr Hamidah

Dalam kul 12 tue, aku di daftar kn masuk wad..ngam2 nama aku last daftar wad, terus penuh dh katil..kesian mereka2 yg daftar selepas aku, kena la g hospital lain yer..My Hubby pun dh smpi..so dia la peneman aku spjg ari..kak fieza n ija pun dh blk semula opis time nie..rupa2 nyer..ondeway keluar dr hosp tu keta kak fieza accident pulak ngn satu keta mamat nie..kesian..mamat nie pun kelam kabut sbb wife dia nk bsalin time tue..kalo x silap aku la..wife dia la jd kwn aku spjg kt wad..ntah ler..tak ingat plak nama dia..dia duk sblh bilik aku..rs2 nyer time aku bsalin lebey kurang sama time dia bsalin gk..huhu

Siap boleh main henset tue...
Tak lama lps tue..dlm jam 3, Dr Hamidah dtg, dia check bukaan still 1cm jer..so dia advise suh aku byk2 kn jln..bg cepat ckit buka..tp nk bjalan2 mcm mane, si JM2 kt situ asyik nk buat CTG scan jer..sbb my baby kurang bgerak..baby asyik tdo jer..ader sekali tu smpi 3 mesin CTG ditukar utk aku sbb bacaan nyer still x best..kot2 la mesin rosak..tp nk wat cmner, baby nk tdo jer..ader smpi satu tahap tue..badan aku dh sakit2 sbb asyik baring je..so aku marah nurse2 kt situ..aku cakap aku nk jalan2 x nk dah baring2..penat n lenguh..aku ckp kt dorg yg Dr Hamidah suh aku berjalan supaya bukaan cepat buka..tp dorg still nk gk wat CTG scan tue..

Ape itu CTG scan??? klik sini yer..Cardiotocography (CTG)

Smpi ke mlm dlm jam 8 aku still x rs sakit..siap boleh tgk drama kt TV3 lagi time nie..tiap2 kali JM dtg check still 1 cm jer..pastu dorg msuk kn air...dh bape plastik aku pun x kira..pastu wat CTG scan lagi..family pun ader gk call time tue..ceh dgn action nyer aku ckp.. xsakit pun contraction..hehe..my Hubby pun keluar masuk lawat aku..sbb dia x leh nk teman kn aku..so nk jumpe pun jumpe kat luar wad..tup tup dlm kul 11 tu mula rs sakit..haha padan muka..tu la action lagi..so bmula la episod sakit nyer contraction spjg mlm..

Spjg mlm aku x leh tdo..sbb sakit..tp aku b'usaha gk bjalan keliling wad..bg cepat buka..time nie la aku bkwn ngn Minah tue..(sorry sgt2 sbb aku x ingat nama dia...) sbb minah nie pun sama tgh sakit contraction..so kitorg jln keliling wad pun sama2..borak2..yg pasti nyer kes minah nie..dia nyer due dh tlebey hari..yg aku nyer kes plak tcepat 12 hari..
Lapar ok..mkn roti ajer..time nie dh bsalin..katil baby ader kt sebelah tu kn..??
 Jgn tak tau yer..spjg mlm tue My Hubby tdo dlm keta kt parking hospital ok..ye la nk temankn aku kt dlm bilik x boleh..so dia pun tdo la dlm keta..hehe..syg my hubby kt aku kn?? mmg aku x kasi balik umah..sbb kot2 la tbersalin pg2 buta kul 3 ke kul 4 ker..jenuh plak la nk pggil dia dr umah tue...(ceh mcm la jauh sgt umah ngn hospital..yer x??)

Ok..so smpi la masa & hari Awwal Mikael dilahirkan..untuk seterusnya sila klik Kelahiran Awwal Mikael - Part 2