Cinta Kami Selamanya

Daisypath Anniversary tickers

Our 1st Hero

Our 2nd hero

Our incoming 3rd baby

25 November 2009

Makcik Sakit Kanser

"Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang"

Kali nie cerite sedih yg blaku sekitar 2 mggu lepas...

Pd 10hb Nov yg lepas, 1 tragedi yg memilukan hati..sbb mkcik aku ( di pggil Wak Mi) telah dimasukkn ke hosp sg buloh sbb kanser usus tahap 3...usus dia dh hancur n kanser tu plak dh merebak ke organ2 penting dlm bdn tue spt hati, paru dll...klu kanser tu dh smpi ke peringkat tue, mmg dh xleh nk baik melainkn kite mcegah ianya dr cepat merebak melalui pemakanan yg sihat...itu la yg aku paham...

Slps operation pd 10hb (selasa) Wak mi dimasukkn ke ICU & x sedar smpi ke hari Khamis...waktu tu, perasaan aku mmg tk leh nk ckp la....takut, sedey, risau, semua ader...almaklum la...knduri aku time tu lagi sebulan je nk langsung..tup tup ader plak family mmbr yg sakit tenat...rs cm nk postpone knduri pun ader time tue...then dh la mjlis knduri nti di buat kt umah Wak Mi..so paham2 je la kerisauan n kesedihan aku time tue....Mggu tue jugak aku bkursus selama 4 hari, so tkleh nk cabut/lari if anything happen...adoi la....punyer serabut kepala otak aku time tue....

Then alhamdulillah, ari Khamis nyer tue Wak Mi sedar tp keadaan masih lemah & x bmaya...cuma that time dia masih x tau akan keseriusan kanser dia tue....doktor pun ckp jgn bgtau dia sbb takut dia jd x bsemangat n putus harap....

Bila difikir2 balik, kesian dgn Wak Mi, dh nasib dia nk kena mcm2 pyakit...coz sblm nie penah operate leher sbb ader sumthing timbul kt leher dia, then 3 tahun lepas, time tu beberapa bulan sblm Kak Tina aku kawin, dia operate sbb kanser rahim...Dh nama un kanser, susah nk pulih/hilang sepenuhnye kn...so this time kanser tue merebak n mbesar dlm usus Wak Mi dan pecah...argghhhh...betapa sakit n perit Wak Mi menanggung kn???:(

Sabtu 14hb aku bkesempatan melawat Wak Mi kt hosp. alhamdulillah Wak Mi dh keluar dr ICU then ditempatkn di wad biasa...tiba je aku kt katil dia, dia ckp "x dpt tgk anas kawin" uwaa uwaa..sedey nyer nada suara dia..dan aku plak rs cm nk nangis time tu...mmg sedey sgt tgk keadaan dia...coz anak2 dia bgtau yg doktor ckp sbnr nyer kanser usus dia tu dh peringkat ke4...dh kritikal sgt..n dia leh btahan pun dlm 3 bulan jer lagi..bgantung kepada tubuh badan n semangat dia...tp doktor bkn nyer tuhan...kite sbg manusia nie la yg kena b'usaha n bdoa agar Wak Mi dipanjangkn umur & bkesempatan utk meneruskan hidup ini..amiinnn.....

Dan disbbkn perkara ini la, sepupu aku (Kak Ita) x dpt nk buatkn hantaran aku, sbb Wak Mi nie adalah mak dia...jadi dia kena jaga mak dia kt hosp. aku pun x salah kn dia...coz menda nie dh ketentuan Allah & x dpt dielakkan...mgkin dgn keadaan ini nk m'uji tahap kebijaksanaan dan kekreatifan aku dlm mbuat hantaran..mana la tau lps2 nie leh buka bisnes...hehehe....

So dlm 2 mggu nie, aku btungkus lumus myiapkan hantaran kawin aku seniri & hantaran Mus sekali....semoga bjalan lancar la hendak nya...dan buat makcik ku Siti Aminah (Wak Mi) semoga dipanjangkan umur, di beri peluang utk meneruskan hidup dan diberi ketabahan & semangat dlm menempuh ujian Allah ini...Amin Ya Rabbal Alamin..wassalam...

2 comments:

  1. Salam bloggerwan..minta izin kongsi info ni..

    kwn sy pn pernah hidap kanser tahap 4..tahap yg boleh membawa maut..puncanya dari Resdung..

    kini alhamdulillah selepas amik supplement TF 4Life..dia sihat..supplement ni trbukti hapuskn 97% sel kanser..

    brbanding kimoterapi yg hanya membunuh 88% sel kanser..tapi jg mmbunuh sel2 lain yg mmbuat bdn kita lemah dan rambut gugur..

    Maaf kpd pembaca..sy sekadar ingin kongsikan info ni..harap terima dan memahami.

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  2. diizinkan utk bkongsi..tetapi utk pgetahuan ultra fulus..makcik sy tu dh kembali ke Rahmatullah pd 15/01/2010..Al-Fatihah utk Arwah..

    ReplyDelete