Cinta Kami Selamanya

Daisypath Anniversary tickers

Our 1st Hero

Our 2nd hero

Our incoming 3rd baby

30 September 2011

Kelahiran Awwal Mikael - Part 2

Kelahiran Awwal Mikael - Part 2

Ok..bsambung dari part 1 sblm nie..

So dlm kul 6 lebey tue..Subuh My Hubby call asking that i'm ok or not..cm biasa la still not ok..still sakit2..x tdo spjg mlm..n aku nangis2 gk la bila masa My Hubby call time nie..hehe manja2 gitu..then My Hubby naik wad..so dia temankan..tp luar wad je la..coz lum masa melawat lagi..

Kul 8 pg lps breakfast, Dr Hamidah dtg, check aku nyer bukaan..guess what???sakit spjg mlm...tp bukaan br 2cm..Ya Allah..lmbt lagi la nk smpi 10cm..Dr Hamidah still suh aku bjalan2 gk bg cepat buka..dh puas aku bjalan keliling wad..kalo kira2 kn agak nyer dh smpi ke Kedah kot aku bjalan...haha...dh lps Dr Hamidah check tue..Hubby pun blk umah jap..nk mandi n breakfast bagai..so tggl la aku kt wad tue gk..sakit2 mmg sakit time tue..aku kesian ngn mak2 lain yg ader kt dlm bilik tue..mst dorg dgr kn tiap kali aku mgerang kesakitan..dh puas gk la aku tutup mulut bila time sakit contraction tue dtg..so time nie aku kena CTG scan lagi..masuk air lagi..mmg gitu erk prosedur nyer..lenguh la baring ajer..tp nk wat cmner kn..ikut kn ajer la...

Dalam kul 12 tghari, dh tiba time melawat, tp dh kul 12.15 Hubby x dtg2 lagi..aku call dia suh dtg cepat..dia sms bgtau dh ader kt bwh tgh cari parking..hehe..kesian kena pushed2 ngn aku..ye la..time sakit2 mcm nie, kalo boleh aku nk dia ader ngn aku..mgedik nyer la aku kn??? so tghari nie sekali lagi Dr Hamidah dtg..check2 bukaan still 2cm ok..2cm sahaja..rs mcm nk marah doc pun ader..check2 asyik 2cm jer..Dr Hamidah suh aku mkn tghari dulu..lps mkn tghari dlm kul 1.30 dia dtg lagi check n mgkin terus g labour room...adoiyai..seram sejuk plak dgr perkataan labour room..

So dh mkn tghari dlm kul 1.30 tu, btul2 dia dtg..tnyer aku dh mkn ke lum semua..so dia pggil masuk dlm satu bilik dkt ngn wad aku tue la..dia masuk kn satu ubat dlm "tut" aku suh aku buang air besar..x smpi seminit, aku terus rs nk mbuang..siot tul..x sempat aku nk g ke katil aku..pastu dia pggil lagi..then check bukaan then kalo x silap aku, Dr Hamidah pecah kn air ketuban kot..terus rs basah, then darah meleleh keluar..so Dr Hamidah terus suh g labour room cepat2 takut baby lemas..or x pun mgkin aku kena operate.."OPERATE"??dengar perkataan OPERATE lagi la aku seram sejuk..so smbil darah meleleh tue aku menapak g katil aku utk amik brg2 semua utk g labour room..(time tue Hubby tgh tggu aku kt katil..) dia nmpk darah aku leleh tue, dia plak suspen.."ayg byk nyer darah meleleh"..itu kata2 yg aku ingat n muka dia yg nmpk pucat n kelam kabut..hehe..(kalo la time tue aku ader kamera, mau nyer aku snap muka dia yg tgh kelam kabut itu...haha) time tue la nurse dtg sorong wheelchair n tnyer mane baju baby nk bw turun labour room, then my hubby dgn kelam kabut nyer bg baju tue..tp mmg muka hubby aku agak gelabah time nie..ye la..mcm mane aku bdebar2..dia pun mst bdebar2 gk kn...so pegi la aku ngn Hubby aku turun ke labour room...

Dlm kul 2.15 ptg, aku di labour room..Dr Hamidah check bukaan aku dh 4cm..tp msih belum boleh deliver lagi yer.so dia tggl kn la aku ngn hubby aku di situ melayan sakit..spjg kt labour room, nurse2 n doktor2 muda je la yg melayan aku..sesekali dorg dtg check bukaan..n sesekali aku mnahan sakit contraction yg makin kerap..time nie la aku request kt Dr Hamidah nk sedut gas..sblm2 tue ader gk tnyer suntikan Epidural..doc ader tnyer nk amik ke epidural??tp bila pikir2 balik, aku seniri nk rs sakit bsalin tue mcm mane, so aku request sedut gas aje la..sbb kalo amik epidural, kita tkkn rs sakit bsalin tue..tau2 jer baby dh keluar..biar rs n tau sakit bsalin tu mcm mane kn??

Aku x ingat dlm jam bape, sorg doktor muda nie check bukaan aku, dia kata dh 8cm..tp still kena tggu Dr Hamidah gk..nk tggu Dr Hamidah nie lama ckit..sbb dia kesana kemari g klinik plak..bila Dr Hamidah dtg, dia kata lum 8cm lagi, br 7cm..so dia pun bsantia2 je la..tp time tue aku mmg dh rs sakit2 kt bwh..rs mcm nk meneran time2 tue gk..tp doktor kata jgn teran lagi..Dr Hamidah siap nk pusing blk g klinik..puas gk aku tahan, tp aku rs mcm ader menda nk keluar..aku time tue tk ingat ape dh..aku jerit suh doktor cepat2 ckit..sbb aku rs mmg dh sakit mcm ader menda nk keluar dh kt bwh time tue..so dgn kelam kabut nyer Dr Hamidah pun bsiap2 la nk sambut baby aku..time tue aku plak mmg dh penat, spjg mlm sakit n x tdo lgsung..so tak ade tenaga sgt nk meneran..puas gk la sbnr nyer aku teran..tp still x ckup nafas utk kepala baby keluar..so bila heartbeat baby makin menurun, aku sempat dgr Dr Hamidah request vaccum..

So jam 3.58ptg, lahir la Muhammad Awwal Mikael ke dunia..dgn bantuan vaccum..aku sempat pegang sekejap baby sblm dorg amik utk dibersih kn..then aku dengar suara baby menangis..kuat..hehe..Dr Hamidah ckp "amboi kuat nyer suara baby yg byk tdo dlm perut ibu nyer nie.."

Tak lama lps aku selamat bsalin tue, My Hubby diminta keluar sbb Dr Hamidah nk jahit luka plak..aku sempat tgk muka hubby, muka seseorang yg rs tharu dpt anak kot..(aku pun x tau mcm mane nk describe kn muka hubby aku time nie) yg pasti nyer dia mcm puas n gembira dpt anak..so aku plak time nie mcm LALOK, smbil2 Dr Hamidah mjahit luka aku, aku rs mcm diawang-awangan..sbb kesan gas yg aku sedut kot..smbil Dr Hamidah jahit nie pun aku still sedut gk gas tue, sbb takut sakit kena jahit..mmg bkesan la kot gas tue, sbb aku x rs plak sakit time jahit tue..mgkin sbb doc bius sekali kot..ader la dlm 1 jam kot doc jahit..lps dh siap jahit, Dr Hamidah kembali ke klinik plak, melayan pesakit yg lain kt sana..so tggl la aku ngn ditemani Hubby..


Aku naik wad dlm kul 10mlm yer..Dr Hamidah siap jahit luka aku dlm kul 5 lebey..so spjg kt labour room menunggu utk blk wad tue, aku just borak2 je la ngn hubby..tp mmg aku still mcm lalok2 gk la..kesan gas tue kuat btul..dadah kot yer??borak2 ngn hubby pun mcm mamai2 jer..nurse bg aku minum air coklat..bg ilang dahaga..dlm kul 7 dorg antar plak mkn mlm..tp aku xde selera sgt nk mkn..so bg hubby bw blk mkn kt umah nti..kesian hubby, tghari tue x sempat mkn, terus plak aku nk bsalin..lapar giler la dia kn..tkpe..nk dpt baby punyer pasal..kena la bkorban..time nie pun baby ader sekali lps dorg bersih kn tadi..my Hubby pun dh Azan & Qamat kan baby..sementara tggu Dr Hamidah dtg semula, aku try breastfeeding my baby..dlm kul 10mlm br aku n baby dihantar blk wad..

So dh smpi wad, adoila, rs syok sgt dpt baring atas katil tue..Hubby dpt temankn kejap jer..sbb dia xleh lama2 dlm wad..so dia pun blk umah la lps tue..sbb semua pun dh selesai kn..tggl la aku n baby time nie..dh tkleh plak nk tdo..sbb baby menangis spjg mlm..aku x tau ape yg dia nk..ye la..1st time dpt baby..mane la aku tau ragam dia..aku bg BF..dia senyap la sekejap..udah nyer..aku pggil nurse..sbb aku xtau nk buat ape..last2 nurse dtg..rupe2 nyer baby berak..haha..so nurse tue la yg bersih kn berak baby..huhuhu..dh tukar lampin..pun still gk nangis2 ckit..sbb nyer dia nk bpangku saje..so mcm mane nyer aku nk tdo..erm sudah nyer aku try tdo gk la..tdo2 ayam gitu smbil pangku si Mikael nie..

Smpi la ke pg aku ngn Mikael..Nurse kejut kn sbb nk mandikan baby..time nurse amik baby utk dimandikan nie la aku amik peluang utk tdo sekejap..rs mcm lena sgt aku tdo..sekejap pun jadi la..x lama lps tue My Hubby dtg..Tghari nyer plak, My Mom n K Mala dtg melawat..then kwn2 opis Hubby pun dtg reramai time nie..so sblm boleh discaj, kena tggu baby kencing dulu, tggu punyer tggu, baby tk kencing2 dr smlm..tp check semula rekod lahir smlm, sorg nurse tue bgtau, baby ader kencing time lahir tue..so br la leh discaj..cuba la nurse tue bgtau awal2..xde la lama aku tggu kt wad tue..so dlm kul 3 ptg, dh selesai semua bayaran, ubat2an..aku & Mikael pun leh la balik rumah...

So bermula la hidup aku n hubby sebagai Mama & Papa sehingga ke hari ini...Maaf yer kwn2..entry yg pjg bjela ini adalah FLASHBACK STORY yer!!!



Disebabkan aku amik FPP Scheme (Full Paying Patients) Scheme.. so doktor yg monitor aku adalah Dr Hamidah..baik doc nie..during check up sebelum nie pun ngn dia..tp berbayar la kn..dh amik FPP Scheme..nape aku amik scheme nie??sbb aku nie ader prob tulang blkg..so aku prefer nk amik pakar..coz mula2 dikhuatiri aku akn bsalin caeseran disbbkn tulang blkg aku yg prob tue...tp alhamdulillah la..semua nyer selamat..dgn bsalin normal..

Kalau nk tau lebih lanjut pasal scheme FPP nie..sila klik Full Paying Patient Scheme Hospital Putrajaya

27 September 2011

Kelahiran Awwal Mikael - Part 1

Kelahiran Awwal Mikael - Part 1

Pada tarikh ini, setahun yang lalu..slps b'sarapan pagi bsama Kak Fieza & Ija Yusuf di tingkat 3 (lebey kurang jam 9 pg), spt biasa aku akn ke toilet utk melepaskan hajat..hahaha...tup..tup..tup..setompok darah kelihatan..ops..sudah tiba ke masa nya??pdhal br 38 mggu..ikut kn due 09/10/2010 tetapi ari ni masih lagi 27/09/2010.. 

(OOPPSS, ANDA2 SEKALIAN JGN KONPIUS YER..ENTRY INI ADALAH FLASHBACK STORY!!!)

So aku pun bgtau kak fieza okey..yg pasti nyer kak fieza nie plak yg gelabah lebey..terus dia ngn ija antar aku g Hosp. Putrajaya..wlupun aku agk berat ati mk pegi sbb aku x rs sakit ape pun lagi..tp sbb 1st baby, aku ikut kn aje la..sbb xde pengalaman kn..ondeway g hosp tu aku sempat la inform my hubby..that time my hubby br nk g breakfast..

Bila dh smpi hospital..aku g register bgtau dh keluar tompok darah..Pd anda2 sekalian yg bgelar ibu..paham2 aje la yer..bmula lah episod selok myelok bukaan rahim dan sebagainyer..aku pun x tau la bape ramai JM & doktor yg check bukaan..yg pastinyer dlm jam 11 pg tu masih 1cm jer..dan aku pun x rs sakit ape2pun..sakit bila dorg check bukaan tu je la..sementara aku kt dlm bilik tue, kak fieza n ija still tggu kt luar sbb Hubby aku x smpi2 lagi dr opis dia..maklum la opis hubby plak kt Jln Ampang sana tue..


No katil 26 wad 2B Dr Hamidah

Dalam kul 12 tue, aku di daftar kn masuk wad..ngam2 nama aku last daftar wad, terus penuh dh katil..kesian mereka2 yg daftar selepas aku, kena la g hospital lain yer..My Hubby pun dh smpi..so dia la peneman aku spjg ari..kak fieza n ija pun dh blk semula opis time nie..rupa2 nyer..ondeway keluar dr hosp tu keta kak fieza accident pulak ngn satu keta mamat nie..kesian..mamat nie pun kelam kabut sbb wife dia nk bsalin time tue..kalo x silap aku la..wife dia la jd kwn aku spjg kt wad..ntah ler..tak ingat plak nama dia..dia duk sblh bilik aku..rs2 nyer time aku bsalin lebey kurang sama time dia bsalin gk..huhu

Siap boleh main henset tue...
Tak lama lps tue..dlm jam 3, Dr Hamidah dtg, dia check bukaan still 1cm jer..so dia advise suh aku byk2 kn jln..bg cepat ckit buka..tp nk bjalan2 mcm mane, si JM2 kt situ asyik nk buat CTG scan jer..sbb my baby kurang bgerak..baby asyik tdo jer..ader sekali tu smpi 3 mesin CTG ditukar utk aku sbb bacaan nyer still x best..kot2 la mesin rosak..tp nk wat cmner, baby nk tdo jer..ader smpi satu tahap tue..badan aku dh sakit2 sbb asyik baring je..so aku marah nurse2 kt situ..aku cakap aku nk jalan2 x nk dah baring2..penat n lenguh..aku ckp kt dorg yg Dr Hamidah suh aku berjalan supaya bukaan cepat buka..tp dorg still nk gk wat CTG scan tue..

Ape itu CTG scan??? klik sini yer..Cardiotocography (CTG)

Smpi ke mlm dlm jam 8 aku still x rs sakit..siap boleh tgk drama kt TV3 lagi time nie..tiap2 kali JM dtg check still 1 cm jer..pastu dorg msuk kn air...dh bape plastik aku pun x kira..pastu wat CTG scan lagi..family pun ader gk call time tue..ceh dgn action nyer aku ckp.. xsakit pun contraction..hehe..my Hubby pun keluar masuk lawat aku..sbb dia x leh nk teman kn aku..so nk jumpe pun jumpe kat luar wad..tup tup dlm kul 11 tu mula rs sakit..haha padan muka..tu la action lagi..so bmula la episod sakit nyer contraction spjg mlm..

Spjg mlm aku x leh tdo..sbb sakit..tp aku b'usaha gk bjalan keliling wad..bg cepat buka..time nie la aku bkwn ngn Minah tue..(sorry sgt2 sbb aku x ingat nama dia...) sbb minah nie pun sama tgh sakit contraction..so kitorg jln keliling wad pun sama2..borak2..yg pasti nyer kes minah nie..dia nyer due dh tlebey hari..yg aku nyer kes plak tcepat 12 hari..
Lapar ok..mkn roti ajer..time nie dh bsalin..katil baby ader kt sebelah tu kn..??
 Jgn tak tau yer..spjg mlm tue My Hubby tdo dlm keta kt parking hospital ok..ye la nk temankn aku kt dlm bilik x boleh..so dia pun tdo la dlm keta..hehe..syg my hubby kt aku kn?? mmg aku x kasi balik umah..sbb kot2 la tbersalin pg2 buta kul 3 ke kul 4 ker..jenuh plak la nk pggil dia dr umah tue...(ceh mcm la jauh sgt umah ngn hospital..yer x??)

Ok..so smpi la masa & hari Awwal Mikael dilahirkan..untuk seterusnya sila klik Kelahiran Awwal Mikael - Part 2

Melayan Lagu Raya..


Tup..tup..tup..Raya dh nk abis..tiba2 rs cm sedey plak..coz setahun lagi br leh beraya..(eh tp raya AidilAdha ader gk kn??)hehe..so utk 2 hari terakhir nie..Mama nk melayan lagu raya puas2..enjoy..enjoy...




09 September 2011

Pemenang-pemenang Contest Sweet Moment With My Love By MamaMikael!!

Pemenang-pemenang Contest Sweet Moment With My Love By MamaMikael

Salam semua...seperti yang dijanjikan..Mama akan umumkan pemenang2 utk contest Sweet Moment With My Love By MamaMikael ;)


Sebelum tue, Mama mintak maaf byk2 sbb lmbt mengumumkan pemenang nya..kelewatan ini adalah disebabkan juri2 yg Mama lantik masih bcuti raya..so terpaksa la Mama mcari juri2 lain yg sudi mengadili contest Mama...;)

Mula2 Mama bgtau akn pilih 3 pemenang kn??Tp sbb gmbr2 yg dihantar comel2 belaka & mmg sweet-sweet moment, so Mama tmbh kpd 4 pemenang ;) (Kalo boleh semua Mama nk pilih sbg pemenang..tp......terlebey sudaaaa...ala2 Stacy AF la pulak nti..)

So 4 pemenang yg btuah adalah seperti berikut :-

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


nama anak: afifah nurhusna (2 tahun, 4 bulan)
muhammad lukman (3 bulan)
nama abah: mohd sazli

Nama Anak : Shahrizq Danial Bin Shahibul
Umur Anak : 5 bulan
Nama Ibu : Maizatul Yusnida


Nama anak : Dhia Aryssa binti Mazlanizam
Umur Anak : 2 tahun 5 bulan
Nama Ibu : Mama Dhia

Nama Anak : Muhammad Afif Haiqal Bin Rafizam
Umur anak : 1 Tahun 8 Bulan
Nama Ibu : Bayzura Binti Patahollah


So pd mana2 tuan punya gmbr yg disenaraikan sbg pemenang..boleh la bg details kt Mama yer..thru my email tau...JANGAN bg details kt comment box yer..InsyaAllah by next week..hadiah akan smpi...

Sekali lagi TAHNIAH pd pemenang2..terima kasih pd semua2 yg mjoin kn diri dlm contest Mama..akn dtg ader lagi..Giveaway sempena birthday my prince, Awwal Mikael pulak..Sekian...